Monday, 2 May 2011

AKU ADALAH HAWA..



Tadi masa tengah menghias blog aq ni, 
Tetiba aq ada terbaca sajak dr satu blogger ni..
Nama dya Asniza.. dya post sajak..
Tajuknye poem tu "Akulah Hawa.. "
Sedap sgt.. bg aq la:)

Thnks to:


AKULAH HAWA


Aku umpama bunga
Kembang mekar dipuja
Kumbang rerama berlumba
Bila layu dilupa.

Aku ibarat gula
Banyak semut suka
Ditutup aku terbela
Terbuka aku ternoda

Aku bagai kertas
Bernilai andai dirias
Terkoyak bila dihiris

Ibarat kertas gula dan bunga
Hakikatnya aku cuma wanita
Ada masanya disanjung dipuja
Kala waktunya dikutuk dihina

Aku hanyalah wanita
Punya rasa dan airmata
Biarlah apa kata mereka
Mengabdi diri hanya pada-Nya

Aku seorang wanita
Di sini sebagai hamba
Jangan tunduk pada dunia
Teguhkan hati pada yang Esa

Akulah hawa
Di dunia ini cuma sementara
Bunga kan layu
Gula kan cair
Kertas kan koyak
Tapi bukan jiwaku
Kerana akulah hawa
Hidup dan mati kerana Dia



Sedap kan2.. :)
Ehm kita adalah kaum wanita 
Secara fitrahnya bersifat lemah..
Seminit je kita TERhanyut, 
selamanya kita akan merana..
SO Hati-hati n sentiasa beringat..

Memang bukan senang nak menjaga maruah kita..
Tapi kena la berusaha kan.. 
Amar maaruf nahi mungkar..
Lakukan hal-hal yang baik ,
Menghindari hal-hal yang buruk
Banyak2 dekat pada tuhan..
Seinci kita dekat pada Allah, 
1 km Allah mendekati kita..

Ada org kata lebih senang jaga kerbau sekandang 
Dari jaga anak Perempuan..
Betul kaa????

Rasanya ada gak betulnya.. 
Aq mo sentuh hal sensitif sedikit d sini.. 
Tp x ada niat nak memalukan atau apa ekk..
Just nak share jak..
Org kata sharing is caring.. hehe..

Pompuan hati dia lembut..
Thats why orang boleh sama kan 
hati pompuan ni dengan kerak nasi..
Korang pernah dengar kan.. 
"Sekeras2 kerak nasi, bubuh air dya akan leMbut juga"
Tipu la kalau x penah..

Ehm, tu la.. 
Kelembutan hati seorang yang bernama wanita ni, 
Senang je dimanipulasikan ..
Pujuk jek dah cair..


Kita selalu dengar kan.. 
Skang ni masaalah pembuangan bayi..
Aikkk ada kaitan ke dengan apa yang aq tulis ni...
huhuhuhu.. msti la ada..

Ok.. Aq secara jujurnya memang suka chatting..
pengakuan berani ni..
Jd aq tau la mcm mana ayat2 pujukkan dari kaum Bernama Adam..
Yang menaburkan janji2 manis..
Manisss ka???? ehhh aq rasa korang pown faham kan..


contoh2:
Perkataan "sayang", "Rindu"
tu bukan kata2 manis ke???
mesti la ayat manis kan..
kita dengar pown, hati lemah je..
syok sendiri pown ada..
gembira semestinya la kan..
Hati berbunga2.. 
ehm CINTA......
cinta ni, banyak menjerat kaum hawa..
tu pown kalau x pandai nak kontrol diri..

"Buktikan la kalau baby sayang pada abg"
"buktikanlah kasih syg awk pada saya"

HAaaaaa... ni kalau dah dgr ayat ni korang faham2 je la..
Rasa nya dya nak apa ekk????
x kan buat2 x faham plak dak..
Bila nafsu menguasai diri.. apa2 bole jadi..
Pompuan plak, sayang punya pasal, 
Suma nak bagi..

Korang faham ke apa yg guy tu nak???..
Ehm biar aq terangkn..
Mesti la guy tu nak body gurl ni..
Aq tulis pown rasa segan..
Yg laen korang faham2 sendiri jek ek..

So, at the end, the gurl pregnant..
Guy tu plak x nak ngaku..
What happen then??
So bak kata nabil" lu pikir la sndiri"

Haaa ada x kaitan kes buang bayi yang aq ckp awl2 td Dgn kelemahan hati seorang kaum hawa ni?????

Tepuk dada tanya selera...

Ehm aq banyak ckp ni, 
Aq sebenarnya pown takut..
Takut terjerumus ke masalah ni..
Tapi kita sesama wanita, saling beringat la ek..
no bodys perfect..
Aq pown teramat banyak kelemahan..
meh la kita berubah kejalan kebaikkan n buakn kearah keburukkan k:)


Tu la, bnyk org cakap,
Nak pilih kawan tu hati2.. Berkawanlah dengan pembuat Minyak wangi, nescaya harumannya akan terkena baju Kita juga. Jangan berkawan dengan si tukang besi (atau Tukang pembuat pedang), percikan apinya akan terkena Baju lalu kita akan  terbakar."

Jadi kita kena teguhkan hati 
And tetapkan pendirian kita..
Kawan ni kawan juga..
Tapi biar berlandaskan batas..
Fikir sebelum bertindak
Ingat mak bapa di rumah..
Begitu susah mereka menjaga kita,
x kan kerana 1 guy yg sayang kita atas dasar nafsu,
kita hampakan mak bapa kita..... NO!!!3..

"Jangan conteng arang d muka mak bapa"
Parents aq slalu ingtkan aq..

Ni in term of protecting our self 
Our virginity...until the day come..

The day which every women wants..
"HARI PERKAHWINAN".. 
can we protect kesucian diri kita??? 
yes3!!! we can.. 
Diri kita hanya untuk husband kita.. So kita tetapkan pendirian kita.. 
Jaga diri.. jangan biar org laen take advantage pada diri kita.. be strong.. we can.. Insya Allah..
Ni aq ada selitkan doa tetapkan pendirian kita..
sama2 la kita mengamalkannya OK:)
MAY ALLAH BLESS US.. AMINNNN....


Doa ditetapkan hati dan pendirian




"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.
(Ali-Imran : 8)



2 comments:

ShaΏLiza Copyright ©All Right Reserved