Tuesday, 3 May 2011

Kota Belud

Kenangan di Kota Belud
Assalamualaikum...
ehm td masa belek2 gmbr, 
ternmpk lak gmbr masa aq d kota belud ari tu..
bnyk kenangan yg aq peroleh wktu dan ketika itu..
peristiwa lucu semua ada..
hehe.. gelak gila aq bila ingat kembali kenangan tu..

meh, aq bawa korang hayati pemandangan.....
Kalau korang nmpk tanda ni, mksdnya korang dah smpai Kota Belud..   

Haaaaa... abg ni siap PEACE gik kat kamera.. Lori tgh jalan tu... hehe...

Ni baru awal2.. t korang tgk betapa indahnya tempat aq pergi ni:)

time ni my sis n i tengah round2 cari rumah sewa..
ehm kalo lah korang tau betapa ssh nya carik rumah sewa time 2.. 
2 minggu cari x jumpa2.. malangnya nasib.. huhu :(
my sis n i tinggal menumpang 2 minggu tau dekat rumah auntie kerani yg baek hati..
seb baek dya sanggup tumpangkan kitorang.. 



Alkisah ceritanya bermula mcm ni.. kakak aq, nma dya Fazella, 
dya amek TESL..
Bakal guru la bila kuar t kan..
so, dye terkena latihan mengajar kat Kota Belud ni..
Aq ingat g time tu bulan 12..aq tengah cuti sem.. 
so aq pown tawar diri la nak teman dya..
Ingatkan dah dpt tmpt tinggal..
kitorang pown bawa la semua barang..
dgn gas n dapur2 skali..
lengkap tau.. x da yg kurang..

Dari Beluran ke K.K mengambil masa 5 ke 6 jam..
so kami pown stay dkt rumah d king fisher smlm..
esoknya baru bertolak ke Kota Belud..

Nak dijadikan cerita,
kami pun sampailah di sekolah tmpat kakak aq latihan mengajar ni,
Nama skolah tu SMK Taun Gusi..

Ni pintu gerbang skolah tu:)

Bincang punya bincang, rumah khas tuk guru-guru x da...
Ada gak rumah, tp kena kongsi ngan cikgu yg kerja sana ..
Tapiiii......
The problem is, cikgu tu balik kg dye seminggu..
x kan kami nak ceroboh rumah tu plak kan..
serabut2!!!!!
Pening betol masa tu..
hari lak dah petang..
Auntie kerani yg kami jumpa ni, akhirnya bg cadangan...
Dia sudi nak tumpangkan aq n kakakku sehingga kami dpt tempat..
Baek gila mak cik ni..
Kepada Makcik Jati bin Saidin, thnks so much..
jasamu akan kami kenang smpai bila2..


korang nak tgk x Makcik baek hati .
Ni la pic dya..
cantik kan.. hehe..
orang yang berkerjaya mcm ni la :)
mish kat makcik.. huhu..


Ini plak Pakcik.. Sporting Habis.. hehe..


Layanan?????
perghhhh!!!! 1st class..
best giler kat sana..rindu la nak g sana lagi..
haaaaa, lupa plak nak tunjuk korang rumah Auntie ni..
sweeeeeettttt sgt..
4r ur all information,
uncle ni wat rumah ni sendiri tau.. dibantu oleh 3 anak lelaki beliau..
uncle ni pown baek sgt2..
masa aq d sana, aq slalu la lepak luar rumah crita2 ngan uncle ni..
skali la dgn kakak aq.. best tau uncle ni..
sportinggg...
sma gak mcm auntie n ank anak2 dya..
Rinduuuuuu.. huhuhu...


Opssss.. terlebey sudah.. hahaha..
korang tgk la suasana rumah Aunti Jati and family k:)


Pandangan rumah dr depan..




ni semua gmbr pandang depan numah Aunty n Uncle..
try tgk apa yg ada d sekeliling rumah ni pulak..
Jgn terkejut....


OOpssss... ni cat tgh tgk masa depan dya.. hehe.. ni kucing c Ley Fazley..:)



Gunung kinabalu: dalam pukul 6:30am

Gunung kinabalu: pukul 7:30am.. kabus mula menutupi Gunung ni.. tapi the view still cantik kan..:)

Pandangan Tepi Rumah .. Sawah Padi terbentang luas..

Ni sawah padi org jiran sebelah.. hehe..









Cantikkan..... Aq pun terpegun.. kalau d sandakan mana nk dpt view Gunung Kinabalu secara dkt ni.. udara segar tau... Uall patut rasa sendiri.. kesegaran n kenyamanan udara pagi di Tempat ni..
















Jambu air Pakcik Tanam.. lau mo makan petik jak.. anak Pakcik C lala slalu buat cecah kicap+belacan.. emmmmm, kecur liur... huhuhu... mish kat Lala n her cecah kicap.. huhu...






















So.... Apa pendapat u all?????

Cantikk kan...
siapa yg nak tenangkn fikiran patut pergi sini..
Hati senang jak...


Rindu sangat tempat ni.. 
nak pergi pown x da masa yg sesuai..
Nanti la, ada masa nak lawat Makcik Jati sekeluarga.. :)

ouh2.. hampir lupa.. aq nak bg korang tgk miao yg sgt gebu.. macam karpet.. huhuhu..
d umah 2 ada 3 ekor kuceng..
2 dah besau, n1 ekor kecik lg..
pakcik rajin bg diorang makan ikan yg direbus..
hebat kan.. hehe..
ni korang tgk pic kuceng2 ni.. hehe..






















































Kuceng ni nama siro... dya pown suka naek skuter.. hehehe..


Saat berganti minit, n minit berganti Jam.. Jam pula bertukar hari..
Dah 2 minggu dkat rumah Makcik, kakak aq dah jumpa cikgu tu n dah sepakat nak pindah...
berat hati tau.. sedih sangat nak pisah dengan diorang.. 
biarpun x la jauh kan..
tapi sedih la juga..

Mak cik tu ada gak offer tuk sewa jak bilik yg kami tinggal tu..
lg pun dye kata keta dekat garaj rumah tu boleh pakai..
x kisah..
cn u see..... Baek giler keluarga ni....
Tapi sebab kami segan,
kami pown pindah gak ke perumahan guru2..
Petang tu kami packing..
Pakcik, Makcin n anak2 dya skali tolong hantarkan kami..
barang banyak kan.. pakcik tu sampai Guna Van dya tau.. 
hahhaha.. 
banyak giler barang..

Tersentuh hati aq ngan 1 peristiwa..
Pakcik n makcik x tinggalkan kami begitu..
diorang tolong kami pasang mentol lampu..
angkat barang n sebagainya..
Hubungan anak dengan ibu bapanya aq dapat 
rasakan mengalir antara kami ngan keluarga pakcik n Makcik..
Waktu balik kami sempat berpelukkan..
kami salam bersalaman..
Air mata Tumpah juga akhirnya..
Thanks kpd Pakcik, Makcik n anak2 mereka....
my sister and i wont forget what hv u done to us...
Pertolongan Pakcik Sekeluarga x akan dilupa sehingga ke akhir hayat..



Ehm.. sedih la cerita balik pasal ni..
Dah2.. meh kita cerita pasal Life orang bujang plak..
hehehe..

Haaaaaa... ni la aq.. sempat posing gik tuh.. hehe

u all nmpk x kitorang tgh naek apa ni??? ni lah pickup.. mksdnya lori kecik yg dijadikan sebagai kenderaan pengangkut penumpang di Kota belud ini... unik kan..... hehehe.. aq pwn 1st time dlm hidup naek ni.. hehe.. tp best.. bnyk angin segar.. u all should try once.. hehhe..



Membeli makanan di Pasar.. Ari tu saja x masak tuk makan mlm.. nk try Makanan kat Pasar malam plak..

Me: merenung ke angkasa biru:)

Pelbagai Juadah.. (2 jenis jak pown..)hehe..





Ni la lauk makan malam kitorang time tu...sedap... nyummmy2.. hehee..













Ehm kenangan yg x dpt dilupakan..
huhu... Apapun, x menyesal Datang Kota Belud, even banyak hal yg x terduga telah berlaku..
setiap apa yang berlaku d dunia ini ada hikmahnya..
Oleh itu, Jangan!!!!! Mengeluh...
tenangkan hati, and bnyk2 beristighfar..
Fikir-fkirkan.. ^____^

No comments:

Post a Comment

ShaΏLiza Copyright ©All Right Reserved