Wednesday, 4 May 2011

Solat Hajat... Hanya sekadar berkongsi Info...

 
Post kali ini bukan ada niat apa2 ek..sekadar untuk berkongsi ilmu sahaja..
Post ni Sebenarnya ada kaitan ngan aq..
Ni berkenaan dgn dengan Exam Week 
yg akan berlangsung x lama lg la ni.. 
 
Skang kan dah Masuk musim Study Week..
Tp aq masih dlm holiday mood neh..
Ades..
Ehm k la, Back to the Topic.. 
ok.....
 What student usually do when study week time???4r sure, msti la study kan..yes they study smart..

But 4 those yg ska study last minit    (macam aq.. haha) kita kena study hard.. Jd selain belajar bersungguh-sungguh,we should hv our own  backup..what backup???

This is what we hv to do: Selain belajar, kita juga perlu meminta bantuaan dari yang maha Esa..
Jika ingin berjaya dalam hidup,
kita harus berusaha bersungguh untuk mencapainya..
Tapi jgn pula dgn cara yg x sah la kan..
Jangan sesekali jangan.

So mcm mana kita nak menyampaikan Hajat kita ni??
Hajat untuk berjaya dalam exam dan mendapat keputusan yang baek 
dalam peperiksaan kepada Allah S.W.T la kan ..So what should we do???The Answer is......
"SOLAT HAJAT"..
Ini adalah salah satu ikhtiar dan usaha 
untuk berjaya dalam Peperiksaan dan juga dalam hidup kita.


"Solat Hajat"


  • Solat Hajat dilakukan untuk memperkuatkan cita-cita seseorang..
  • Boleh dilakukan bila-bila masa ( siang / malam)
  • kecuali waktu  yang dilarang melakukan solat sunat seperti  selepas  solat subuh atau ketika matahari  naik.
  •  Walaubagaimanapun lebih baik dilakukan pada lewat malam atau separuh malam.
  • Solat hajat boleh dikerjakan dua rakaat atau lebih. 
  • Cara melakukan Solat Sunat Hajat sama sahaja seperti melakukan solat sunat yang lain. 
  • Perbezaanya hanya  pada niat
  • Boleh dilakukan secara berjemaah atau bersendirian.
  • Dekat bawah ni merupakan Salah satu cara Solat Hajat yang paling ringkas:
  •  selamat Menjalankannya..
  • For diriku, berusaha lebih sikit ya..
  • Moga-moga dapat Anugerah Dekan Sem ni..Aminnn..

Cara-Cara Pelaksanaa

Lafaz Niat  Solat Hajat :
 
أصَلِّي سُنَّةَ الحَاجَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ
Sahaja aku sembahyang sunnat hajat dua rakaat kerana Allah Ta'ala 

1.  Pada Rakaat Pertama setelah takbiratulihram  :
    1. Baca doa iftitah
    2. Baca Al Fatihah
    3. Baca Surah Al Kafirun  1 kali 
    4. Melakukan rukuk, iktidal & sujud seperti biasa
       2.  Pada  Rakaat Kedua
    1. Baca Al Fatihah
    2. Baca Surah Al Ikhlas
    3. Melakukan rukuk, iktidal & sujud seperti biasa
    4. Membaca Tahiyat  Akhir
       3.  Memberi Salam 
       
       4.  Berdoa selepas memberi salam :
    1. Mulai doa  dengan lafaz  memuji Allah S.W.T. & bersalawat kepada nabi S.A.W.
    2. Setelah itu pohonlah  hajat kepada Allah mengikut keinginan masing-masing  seperti  memohon kejayaan  cemerlang dalam peperiksaan, Dijauhkan dari maksiat dll

 

”Sembahyang itu ketenangan. Ketenangan benihnya kepintaran, kepintaran itu jawapnya kecemerlangan.” 
DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj


12 comments:

  1. terima kasih sebab sudi berkongsi..

    ReplyDelete
  2. Congratz! New Wasaber. Follow all the Wasaberss to stay connected among Wasabers. ;)

    Oops! Logo WSB tidak kelihatan. Sila lekat ya. TQ!

    -krew WSB-

    ReplyDelete
  3. Serbu gang Wasaber!! Follow kamu.. Jom tgk aku anak mak..

    http://renunganask.blogspot.com/

    P/S: Nice blog.. =)

    ReplyDelete
  4. baa~ CAK!!

    maaf lambat follow blk sebab bz..

    bagus saling mengingati.. yg penting yg wajib jgn lupe.. gud luck final exam!! >_<v

    ReplyDelete
  5. ask: hehe.. bru ni jak ni jOin Wasaber.. will follow u after dis..
    p/s: thnks:)

    ReplyDelete
  6. Azroy: its ok.. hehe..luv to follow ur blog..
    thnks 4r the wish:)

    ReplyDelete
  7. Singgah sini n followed u, Wasaber! :)

    Fadzmie's Latest Entry: KENAPA PEREMPUAN MUDAH MENGALIRKAN AIR MATA

    ReplyDelete
  8. This is very good information. Good luck in your exam! Yang penting doa, usaha & tawakal right ^^
    Visit me back k :)

    http://www.emynadira.com

    ReplyDelete
  9. Aemy: thnks:) betul2.. buat ketiga2nya Insya Allah berjaya dlm Segalanya.. aminnn.. ^__^

    ReplyDelete

ShaΏLiza Copyright ©All Right Reserved