Friday, 30 December 2011

Alone...

Ari ni hari last tahun 2011.. mksdnya ari ni dah 31/12/2011..
mcm x sangka kan.. esok dah masuk tahun 2012..

Mlm ni spt biasa la, kitorang memang x sambut new year pown..
sebab bukan dlm tahun Islam.. My parents hantar adik g KK..
bawa adik bungsu ku shariffah nOrliyana..
so yg tinggal dkt rumah tinggal aq, kakakku n adik lelaki ku yg kini masuk 13 thn..

petang2 mcm ni, tinggal aq sorang jak la d umah..
my Sister attend mesyuarat koperasi di muanad 3..
adik lelaki aq ntah p mana.. p umah seblah kali..
ehm aq...... duk umah jak la..
mo jalan boring plak.. mana ada member mo bawa lepak..
adessss...
biorla.. jom layan tv dlo..
k la.. papai^_^

Tuesday, 27 December 2011

Al- Fatihah


Terdapat sesetengah orang membaca surah Alfatihah
tanpa memahami maksudnya.. Betulkan2...
haaaaa...

Membaca Al-Fatihah tanpa kita faham, 
mcm x da maknanya la kan..

Oleh sebab itu, aq kongsikan maksud Surah Al-fatihah dlm My Sweet Blog..

Bersama2 la kita mencari kebaikkan dan meninggalkan Kemungkaran..

sumber : Terjemahan Al-quran Darul Iman.

Terjemahan rumi
Sebutan
1. "Dengan nama Allah, Yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang"
Bismi Llâhi r-rahmâni r-rahîm
2. "Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam"
Al-hamdu liLlâhi rabbi l-`âlamîn
3. "Yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang"
Ar-rahmâni r-rahîm
4. "Pemilik hari Pembalasan (hari Akhirat)"
Mâliki yawmi d-dîn
5. "Hanya kepada Engkaulah kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan"
Iyyâka na`budu wa'iyyâka nasta`în
6. "Tunjukilah kami jalan yang lurus"
Ihdina s-sirâta l-mustaqîm
7. "Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah beri nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang dimurkai ke atas mereka, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat"
Sirâta llazîna an`amta `alayhim ghayril-maghdhûbi `alayhim wala dh-dhâllîn

Maksud bacaan ketika Duduk antara dua Sujud..

Td masa on9 Fb tetiba nmpk post dekat wall..

FB dya Keluarga Besar Islam Malaysia.. link dya ada d bwh ni..



Baru aq tau, rupanya ketika kita solat setiap bacaan yang keluar dari mulut kita,

mempunyai maksud tersendiri.. seperti ketika Duduk antara dua sujud..

waktu ni biasanya bacaan kita laju jak kan..

Sedangkan Pada ketika inilah kita telah berdoa pada Allah..



tahukah maksudnya??

korang Baca dibawah ni..


Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)


Ehm, nampak kan.. bukan kah ini satu Doa..

ehm sungguh cetek sekali ilmu ku..

Insya Allah suatu hari nanti akan aq dalamkan lagi ilmu yg hanya senipis kulit bawang 

ini..


Aminnn..

Gadis Chubby dan Pic kurus

Tetiba terasa mo tulis sumthing dkt blog ..
pasal gurl berisi dan picnya yg kurus..

Ramai wanita gemok, ingin kelihatan kurus dalam gambar.. betulkan2..
ehm kalau realiti mesti la diorang lg nak betul2 terjadi.. 
begitu jga org kurus.. nak kelihatan berisi sedikit dlm gmbr..
Tp apakan daya.
Tanpa usaha mimpi hanya sekadar mimpi jak..

Ehm,
Aq pown mengalami nya..
keinginan untuk nampak cantik n kurus dalam gambar wujud dlm diri aq..
maklumlah aq ni org yg berisi mestilah mo nmpk slim dkt gmbr
huhu..

Bila dibandingkan antara aq dialam realiti dengan aq didalam pic kompom beza punya lah..
mana x nya, dlm pic bdn ku x la gemok sgt sedangkan realitinya aku sebalik..
ehmmmm.. tekanan juga perasaan ni.. 

Muslihat kamera boleh membuatkan kita kelihatan berbeza dari yang asal..
kadang2 aq rasa aq telah menipu kenalanku..
x kira la fb atau mana2 rangkaian yg membolehkan gmbrku dilihat oleh kawan2..
ya la.. diorang nmpk aq ni kurus jak dkt pic..
bila nmpk dkt luar, mak aiii, chubby giler siottt..

Ehm..
tapi bila fikir kembali, WhatEver LAaa!!!
Biarlah diorang mo kata apa..
yg penting aq bahagia.. 
Bg la aq gembira sikit tgk pic ku..
hehe..

Well kepada sesiapa yg berada diluar sana..
Be positif.. yg penting kita x kacau orang dan orang luar 
JANGAN !!!!
sesekali kacau kita..
Fullstop.. TITIK!!!

Lega sikit hati aq lepas aq tulis dkt blog aq yg Sweet..
Sweet ya bukan Sawet.. hahhaa..
Well u guys, tu jak la pada petang ni..
hv A nice day.. 


Chubby x??? hehe..
aq lg chubby dr ni:p 





ShaΏLiza Copyright ©All Right Reserved